Καλώς ήρθατε!

Το blog αυτό είναι μια προσπάθεια για τη διάδοση της επιστήμης των αρχαιολογικών υλικών στην Ελλάδα. Η συμμετοχή σας είναι ευπρόσδεκτη και θανάσιμα επιθυμητή. Κάντε click στη λέξη "σχόλια" που υπάρχει στο τέλος κάθε κειμένου και στείλτε το σχόλιο, την ερώτηση, την παρατήρηση, τη διόρθωσή σας. Άλλωστε, τίποτα δεν είναι χειρότερο για έναν blogger από τη μοναξιά...

10 Μαΐ 2007

Ημερίδα ΕΑΕ - Δυο μέρες μετά

Η ημερίδα έγινε τη Δευτέρα. Επιτυχημένα πιστεύουν οι περισσότεροι.
Πολλοί βέβαια διαμαρτυρήθηκαν για το ότι δεν προσκαλέστηκαν για να μιλήσουν. Αλλά πρέπει να το ξαναπούμε άλλη μια φορά οτι ο στόχος ήταν να υπογραμμιστούν τα προβλήματα και να κατατεθούν προτάσεις για τη λύση τους και όχι να παρουσιαστούν τα εργαστήρια που υπάρχουν στη χώρα. Αυτό θα γίνει κάποια άλλη φορά.
Το πρόγραμμα όμως ήταν τελικά βαρύ και κανείς δεν είχε κουράγιο για συζήτηση στο τέλος. Έτσι συμφωνήθηκε να κατατεθούν γραπτώς οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν και από όσους παρουσιάστηκαν, να επεξεργαστούν από το ΔΣ της ΕΑΕ και μετά να συμφωνηθεί από όλους ένα τελικό κείμενο, ως το συμπέρασμα της ημερίδας.

Προσωπικά καρατάω κάποια πολύ σημαντικά γεγονότα και απόψεις που άκουσα τη Δευτέρα. Σταχυολογώ με αισιόδοξη και άλλες φορές μίζερη διάθεση μερικά:

1. Τα εργαστήρια που ασχολούνται με τη φυσικοχημική μελέτη αρχαιολογικού υλικού πληθαίνουν καθημερινά. Σε πέντε χρόνια, θα ΄χει καταντήσει η κατάσταση όπως η ίδρυση ΑΕΙ και ΤΕΙ την προηγούμενη δεκαετία: κάθε πόλη και εργαστήριο αρχαιομετρίας κάθε χωριό και φορητή διάταξη ανάλυσης....Επισημαίνω κάτι που ξέρουμε όλοι που είμαστε χρόνια στο χώρο: το να έχεις μια διάταξη ανάλυσης δεν σημαίνει ότι μπορείς να κάνεις αρχαιομετρία. Η εμπειρία στο υλικό, στην τεχνική, στη φύση των αρχαιολογικών ερωτημάτων κλπ είναι αυτή που διαφοροποιεί έναν επιστήμονα υλικών από έναν επιστήμονα αρχαιολογικών υλικών.

2. Σχεδόν όλοι δεν συμπαθούν τον όρο "αρχαιομετρία". Με τι να τον αντικαταστήσουμε όμως; Προτείνω το "Επιστήμη Αρχαιολογικών Υλικών". Αυτό βέβαια δεν περιλαμβάνει τις γεωφυσικές μεθόδους, οι οποίες όμως έτσι κι αλλιώς είναι άλλου είδους προσέγγιση στα αρχαιολογικά προβλήματα.

3. Συμφωνήθηκε σχεδόν από όλους, ότι η ανάγκη ύπαρξης κεντρικού φορέα έρευνας με συντονιστικό κυρίως ρόλο είναι άμεση. Η ΕΑΕ, δια στόματος προέδρου, Νίκου Ζαχαριά πρότεινε την ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου επιστήμης αρχαιολογικών υλικών. τώρα βέβαια η μίζερή μου πλευρά σκέφτεται: Δύο χρόνια να συζητήσουμε τον ακριβή ρόλο και να καταθέσουμε πρόταση και άλλα δύο να καταλήξουμε στη σύνθεση του και άλλα τρία για να παρθεί η απόφαση και άλλα τρία για να ενεργοποιηθεί...ίσον δεκαετία...δηλαδή εντελώς άμεση λύση.

4. Η κατάσταση στο ΥΠΠΟ, όσον αφορά στη συντήρηση έτσι όπως περιγράφηκε από την Αννίτα Μωραίτου είναι απογοητευτική.

5. Η απουσία των αρχαιολόγων ήταν επίσης απογοητευτική. Όπως είπε και η Ελένη Αλούπη δεν έχουν πειστεί τελικά ότι το προϊόν που τους πουλάμε είναι χρήσιμο για να ενδιαφερθούν γι΄ αυτό. Το περίεργο είναι ότι ταυτόχρονα, μερίδα αρχαιολόγων δια στόματος Νίνας Κυπαρίσση-Αποστολίκα και Ίριδας Τζαχίλη, συμφωνούν ότι διερχόμαστε σε φάση ωριμότητας της σχέσης μεταξύ αρχαιολόγων και επιστημόνων αρχαιολογικών υλικών.

6. Η πολιτιστική κληρονομιά θα συμπεριληφθεί ισότιμα ως τομέας έρευνας στο FP7. Να ναι καλά ο Ιωάννης Λυριτζής που είναι συνέχεια στον αγώνα.

7. Η ανάγκη ύπαρξης μεταπτυχιακού τμήματος με περιεχόμενο αποκλειστικά την επιστήμη αρχαιολογικών υλικών είναι επίσης άμεση. Γενικότερα, η διάχυση αυτού του είδους της γνώσης σε καθηγητές σχολείων και σχολικά βιβλία, είναι εξαιρετική ιδέα νομίζω.

8. Μπράβο στο ΔΣ της ΕΑΕ που διοργάνωσε την ημερίδα. Μακάρι να παραμείνουν άνεργοι, όσοι είναι άνεργοι, για να είναι συνέχεια "τσιτωμένοι" και έτοιμοι για τρέξιμο.

Αυτά έχω να υπογραμμίσω και άλλα που ίσως μου διαφεύγουν αυτή τη στιγμή, αλλά θα αποκρυσταλλωθούν στο τελικό κείμενο που θα προκύψει αφού τα συζητήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: