Ο Βρεττανός ζωγράφος John Craxton μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας, αμφισβήτησε την αυθεντικότητα μαρμάρινου κυκλαδικού ειδωλίου του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης. Το ειδώλιο που παριστάνει αρπιστή χρονολογείται στα 2800-2700 π.Χ. και εκτιμάται στα 3 εκατομμύρια δολάρια.
Αρπιστές: του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης (αριστερά) και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (δεξιά)
Ο Craxton, επίτιμος Βρετανός πρόξενος στην Κρήτη, ισχυρίζεται ότι κάποιος βοσκός Άγγελος Κουτσούπης του ομολόγησε ότι εκείνος έφτιαξε το ειδώλιο τη δεκαετία του 40 και το άφησε στο βυθό ποταμού για 6 μήνες για να παλαιωθεί. Του είπε ακόμα ότι η κατασκευή του ειδωλίου του ζητήθηκε από αρχαιοπώλη που ονομαζόταν Ζουμπουλάκης, και ο οποίος του έστειλε φωτογραφίες από τον αρπιστή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αθήνα. Οι υπεύθυνοι του Μητροπολιτικού Μουσείου υποστηρίζουν οτι όντως αγόρασαν το ειδώλιο από τον συγκεκριμένο αρχαιοπώλη το 1947 αλλά έχουν "αδιαμφισβήτητες τεχνικές αποδείξεις ώστε να πιστεύουν οτι ο αρπιστής είναι αυθεντικός". Αμφιβολίες για την αυθεντικότητα του αντικειμένου έχουν διατυπωθεί και από τον Oscar White Muscarella, αρχαιολόγο του Μητροπολιτικού Μουσείου, στο βιβλίο του "Lie Became Great: The Forgery of Ancient Near Eastern Cultures" (Εκδόσεις Styx, 2000).
The Sunday Times, Sun 31 Dec 2000. Artist claims “ancient” icon is 1940s fake, p. 8.
...και όλα αυτά συμβαίνουν επειδή δεν υπάρχει τεχνική χρονολόγησης των λίθινων αντικειμένων...
...και όλα αυτά συμβαίνουν επειδή δεν υπάρχει τεχνική χρονολόγησης των λίθινων αντικειμένων...
2 σχόλια:
Έιιι το έχω δει αυτό το ειδωλιάκι!!! Και για να πω την αλήθεια μου φάνηκε πολύ μοντέρνο!!!! Οι γραμμές του δεν πείθουν καθόλου ότι είναι αρχαίο...
Κ.Μ.
Πόσα πλαστά τους έχουμε πουλήσει και δε το ξέρουν(με)...
Δημοσίευση σχολίου