Καλώς ήρθατε!

Το blog αυτό είναι μια προσπάθεια για τη διάδοση της επιστήμης των αρχαιολογικών υλικών στην Ελλάδα. Η συμμετοχή σας είναι ευπρόσδεκτη και θανάσιμα επιθυμητή. Κάντε click στη λέξη "σχόλια" που υπάρχει στο τέλος κάθε κειμένου και στείλτε το σχόλιο, την ερώτηση, την παρατήρηση, τη διόρθωσή σας. Άλλωστε, τίποτα δεν είναι χειρότερο για έναν blogger από τη μοναξιά...

4 Μαΐ 2007

Διοξείδιο του θείου και μνημεία

Τη δεκαετία του 80 είχε δημιουργηθεί μεγάλο ζήτημα για την αυξημένη συγκέντρωση διοξειδίου του θείου στην ατμόσφαιρα της Αθήνας. Η φθορά λόγω γυψοποίησης των μαρμάρων της Ακρόπολης έγινε παράδειγμα των καταστροφικών επιδράσεων της ρύπανσης στην πολιτιστική κληρονομιά και η εικόνα της κόμης της Καρυάτιδας με γύψο πάχους μέχρι και 1,5 χιλιοστών στην επιφάνειά της, έκανε το γύρο του κόσμου. Οι Καρυάτιδες τελικά μπήκαν σε κλωβό αζώτου και ο κόσμος έχει μείνει με την ιδέα ότι η ατμόσφαιρα της Αθήνας είναι σταθερή στην κατάσταση του 80.
Η κατάσταση όμως είναι εντελώς διαφορετική. Κατ΄ αρχήν, το πρόβλημα των αυξημένων συγκεντρώσεων του διοξειδίου του θείου υπήρχε στις περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Με τις αυστηρούς κανονισμούς που επιβλήθηκαν όμως από την ΕΕ οι τιμές του SO2 μειώθηκαν περίπου κατά 60% μέσα σε 15 χρόνια. Αυτό φαίνεται καθαρά στο παρακάτω σχήμα. Ο κύριος λόγος της πτώσης αυτής στις ελληνικές μεγαλουπόλεις είναι η βελτίωση της ποιότητας των καυσίμων (πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης).

Δεδομένα: ΥΠΕΧΩΔΕ (http://www.minenv.gr), European Environment Agency (http://europa.eea.eu.int).

Η άμεση συνέπεια της παραπάνω παρατηρούμενης πτώσης είναι και η αύξηση του pH της βροχής στην Αθήνα. Τη δεκαετία του 80 η οξύτητα της βροχής στην Αθήνα συζητήθηκε πολύ αλλά η ελάττωση της έντασης του φαινομένου όχι. Στο παρακάτω διάγραμμα δίνεται το pH τις βροχής στην Αθήνα τις χρονιές 1986-1987 και 1997-1998.

Δεδομένα: Smirnioudi V.N. and Siskos P.A., 1992. Atmospheric Environment 26B(4): 483-490 και Kanellopoulou, E.A., 2001. Global Nest: The International Journal 3(1): 45-50).

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά, και εγώ είχα μείνει με την ιδέα του 80, που όλος ο κόσμος έλεγε για τη γυψοποίηση και μάθαινε τον Καθ. Σκουλικίδη με την αναστροφή της γύψου. Να που γίνεται και κάτι προς το καλύτερο σε αυτήν τη χώρα.
Κ.Μ.